top of page
Initiatief
Initiatief 

Wat eens in het seizoen 2004/2005 startte als een proef met 2 scholen op de Leur, is inmiddels uitgegroeid tot een doorslaand succes. In totaal goed voor een deelname van ca 250 kinderen uit groep 6 van verschillende basisscholen in Etten-Leur.

In Etten-Leur zijn 14 basisscholen aanwezig waarvan gemiddeld 8 scholen deelnemen. Aan Stichting Carnavalsoptocht Etten-Leur de uitdaging om de overige scholen in de komende jaren enthousiast te maken voor deelname aan dit scholenproject.
Scholen worden jaarlijks benaderd door leden van K.V. Leurse Leut en S.C. de Stijloren om mee te doen, tevens kunt u zich direct aanmelden via contacten.

De lessen 

Het leslokaal wordt omgetoverd tot een carnavalsuniversiteit waarin de colleges worden gegeven. Deze colleges hebben uiteraard een uitermate hoog carnavalsgehalte. 

Carnaval in Ut Zwaajgat of in het Stijlorenrijk wordt uiteraard in 11 onderdelen beschreven en de lessen (colleges) worden in de 4 weken voor carnaval gegeven. De onderdelen variëren van een verhaal over de betekenis en oorsprong van Carnaval, toegespitst op Etten of Leur, een knutselopdracht, een muziekles, en nog vele andere onderdelen. 

Een kleine samenvatting van de verschillende onderdelen is de volgende:

Bij de start wordt de studenten gevraagd zelf wat carnavalsattributen mee te brengen zodat deze vervolgens voor de gehele groep tentoongesteld kunnen worden. Er wordt in het eerste college een soort “Cito-toets” afgenomen om het carnavalsniveau te bepalen. Er wordt gekeken of er medestudenten zijn die een voorsprong hebben op de carnavalsontwikkeling. Sommigen hebben namelijk van thuis uit al een college knippen, scheuren, plakken en papier-maché toegediend gekregen.

In dit college wordt de rijke historie van het carnaval van Ut Zwaajgat of het Stijlorenrijk onder de aandacht gebracht.

 

In het college Handenarbeid krijgen de aankomende bouwers, instructie hoe een geinige bouwtekening van een Carnavalswagen te maken of het maken van een clowneske carnavals kop.

 

Dan ontbreekt niet het college Muziek waarin het volkslied aan bod komt en het winnende carnavalslied van Etten-Leur dat tijdens de Ziengaovut is gepresenteerd.

Hiervoor wordt een CD verstrekt die voor de kinderen wordt gedraaid zodat tegen carnaval het liedje er goed inzit en meegezongen kan worden.

 

In het college Aardrijkskunde wordt ruim aandacht besteed aan andere plaatsen die tijdens carnaval ook een aangepaste naam hebben. Via een woordzoeker puzzel wordt deze kennis getoetst.

 

Na afspraak wordt door sommige scholen een excursie gemaakt naar een van de bouwschuren van een carnavalsclub die in de Grote optocht in de A- of B-categorie (Grote of kleine wagens) uitkomen.

 

Tijdens het zoekcollege wordt door middel van 11 zoekopdrachten in de carnavalskrant ’t Kulleke kennis gemaakt met dit Etten-Leurse medium. Tevens worden er door de studenten zelf, pagina’s voor een carnavalskrant gemaakt die mogelijk in een eerstvolgende editie kunnen worden geplaatst.

 

Hoog in het vaandel van de Carnavalsuniversiteit staat het fenomeen verbroedering, wat de essentie is van carnaval, en samen feest vieren. Dus het door dik en dun maten zijn van elkaar.

Voor het carnaval in Etten-Leur van start gaat bezoeken de prinsen van Ut Zwaajgat en het Stijlorenrijk diverse scholen onder andere om te controleren in hoeverre de afstudeerkandidaten de colleges met goed gevolg hebben afgelegd. 

De lessen
Evaluatie
Evaluatie 

Aan het einde van project hebben de kinderen - als het aan Stichting ligt – meer inzicht in het feest, de achtergronden, maar bovenal plezier en samenhorigheid om carnaval in Etten en/of Leur te vieren. 

 

De deelnemende kinderen zijn tenslotte de generatie die de carnavalscultuur moeten voortzetten en zijn de potentiële leden voor de toekomst zoals bouwverenigingen, carnavalskapellen, raad van elf etc.

 

Na beëindiging van het project wordt een evaluatie door de deelnemende scholen gemaakt met als doel in de toekomst gewenste verbeteringen aan te brengen en het succes van het uitgevoerde scholenproject te meten.

Presentexemplaren van het scholenproject kunnen door basisscholen worden aangevraagd via contacten.

bottom of page